проведено в България и в още 9 страни от ЕС, доказа

...
проведено в България и в още 9 страни от ЕС, доказа
Коментари Харесай

Ново изследване доказа двойния стандарт при храните в ЕС

извършено в България и в още 9 страни от Европейски Съюз, потвърди за следващ път - двойни стандарти при храните има. Кисело мляко, бисквити, шоколад,  чипс, кока-кола, кафе, купени у нас, в Испания, Чехия, Дания, Унгария и т.н. - сякаш са от една и съща марка, а миришат друго и вкусът е друг, даже цветът им от време на време се отличава. Оказва се да вземем за пример, че в България чипсът е по-солен, но пък фантата е по-диетична (с по-малко захар)  от това, което пият италианците. Чувствителни отлики има при лимонадата, студения чай, разтворимото кафе, при захарта в зърнените закуски и при солта в сиренето за мазане, означават създателите на разбора.

Сравнителното проучване обаче разкрива, че разликите не следват някакво ясно географско систематизиране. Вижда се и друго - че не става дума тъкмо за двойни стандарт, а за доста разновидности, и че оста на разделянето не е безусловно сред небогати и богати държави. Националните версии на фантата портокал да вземем за пример са цели осем - при взети от 10 страни проби. В Дания портокаловият сок в газираната напитка е единствено 4.5%, у нас е 5%, а в Холандия доближава 12%. Разнообразие има и във влаганите подсладители -  у нас фантата наред с фруктоглюзен сироп съдържа захарин и цикламат. В Белгия поставят захар, аспартам и ацесулфам К, а в естонската напитка има единствено портокалов сок и захар. 

 

 Пирамида с потребните храни за подрастващите: Първите седем В настоящето изследване (предното беше през 2018 г.) са включени 20 стоки  - включително зърнени закуски, сирене за мазане " Филаделфия ", майонеза, леден чай, шоколад с лешници, пудинг на прахуляк " Д-р Йоткер ", " Киндер Пингуи ", разтворимо кафе и др. От всеки артикул са били закупени опаковки в 5 до 10 страни, с цел да се види има ли разлики - в етикета, опаковката, наличието - и какви са те. Специално жури е чело етикетите, разглеждало е и опитвало изделията, с цел да направи параленост. При 10 марки храни, т.е. в половината от всички изследвани, са били открити обилни съществени вариации. Стоките са били купени и доставени през септември, а тестването им е протекло през октомври-ноември. 

Причините за нееднаквите проби са не една и две и  несъмнено не може да се твърди, че разликите се дължат главно на това, че производителите дават по-добро качество в по-богатите страни, а  на по-бедни клиенти като българите " пробутват " по-евтини версии. По-скоро компаниите в действителност приспособяват изделията си съгласно усетите на потребителите и избират да влагат първични материали и материали, създавани в съответната страна. Разлики може да се усещат даже и единствено тъй като заводите в другите страни употребяват разнообразни машини за преправка. 

 

КЪДЕ КАКВО

Пепси-колата в България, Хърватия, Словения съдържа гума арабика, а в Дания, Латвия, Словакия - не.

Инстантното кафе  " 3 в 1 " на " Якобс "  също има национални особености.  В Дания наличието на разтворимото кафе е 8%, а захарта е 52%, в България кафееното наличие е 10%, а захарта е кафява и е единствено 17%, в Естония, Унгария, Словакия кафето е 15%, а захарта е 62 на 100. Комисията по сравняването е отбелязала, че нашата вариация прави повече каймак и е междинна по мощ.

Картофеният чипс Lay`s Potato Chips Salted/Nature се оказва най-мазен у нас -  35% мазнини при 30% в белгийския вид. 

Майонезата Heinz съдържа 68% олио (направено от рапица) в Италия и Нидерландия, в Испания мазнината е същият %, само че е от соя, а литовската е с цели 78% лой от рапица. 

В киселото мляко " Активия " на " Данон " наличието на калций варира от 121 мг на 100 г в Унгария до 167 мг в Словакия и Нидерландия.

Испанската фанта портокал е най-диетична - само 81 kJ/100g; до момента в който италианците и белгийците получават над 200 килоджаула, изпивайки 100 г  (което се изяснява с особеното количество захар - от едвам 4.5 г на 100 грама напитка в Испания до близо 12 г в Италия). При нас енергийната стойност е 187 kJ/100g. 

 

ПРОМЕНИ

През 2017 година Еврокомисията издаде насоки за използване на европейското законодателство за отбрана на потребителите поради подозрения за двойно качество на питателните артикули в другите страни от Европейски Съюз. Година по-късно комисията предложи спомагателни правила, които да регламентират по кое време разликата в качеството е неприемливо заблуждение на потребителя.  Тези разяснения би трябвало да бъдат признати от всяка страна членка до юни следващата година.

 
 
 

 

  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР